Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Visul primarului din Ialpujeni s-a…

Visul primarului din Ialpujeni s-a împlinit

O nouă grădiniţă de copii a fost inaugurată vineri, la 20 noiembrie 2009, în satul Ialpujeni, raionul Cimişlia, unde nu a existat o instituţie preşcolară timp de 11 ani. Este cea de-a 39-a grădiniţă renovată şi dotată de Ministerul Educaţiei în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de acţiune Rapidă”. Proiectul este realizat din resursele oferite Republicii Moldova de un fond internaţional – Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială. Activităţile sunt realizate de Ministerul Educaţiei cu susţinerea UNICEF. Aproape 60 de copii de 3-6 ani vor merge de acum încolo la grădiniţa din satul Ialpujeni, Cimişlia. Până la redeschiderea grădiniţei, în localitate erau 104 copii de 0-6 ani care stăteau acasă cu părinţii sau îngrijitorii. Fiecare al doilea copil din comunitate provine dintr-o familie social vulnerabilă. Acum ei toţi au şansa să se bucure de o grădiniţă renovată şi dotată cu mobilă, echipamente, materiale didactice, cărţi, jucării, teren de joacă şi sport.

 Ministerul Educaţiei şi partenerii lui au investit în reabilitarea acestei grădiniţe circa 947 000 lei pentru reparaţie şi dotare. În plus, Administraţia Publică Locală a contribuit cu 260 000 lei la lucrările de reparaţie a celor două grupe. În total, cheltuielile pentru redeschiderea grădiniţei se estimează la peste un milion de lei.

 Satul Ialpujeni, raionul Cimişlia, este una dintre cele 66 de comunităţi care au beneficiat de lucrări de renovare şi una dintre cele 507 localităţi care au beneficiat, din 2006 pînă în prezent, de dotări în cadrul Iniţiativei Rapide de Educaţie pentru Toţi, realizate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

 Loreta Hadrabura, Viceminstrul Educaţiei: „Doar cu implicarea oamenilor din localitatea Ialpujeni, această iniţiativa de renovare a grădiniţei a posibilă şi s-a realizat cu succes”.

 Vitalie Burduh, primarul comunei Ialpujeni: „Grădiniţa renovată şi dotată a fost visul meu de cîţiva ani încoace. Chiar dacă eu nu am copii mici, am crezut întotdeauna că este foarte important să avem grădiniţă în sat”.

 Valentina Dubciac, mama lui Vlăduţ (5 ani): „Noi, părinţii, avem emoţii mai mari decît copiii. Ne bucurăm că odraslele noastre vo avea parte de educaţie intr-i gradiniţă modernă, iar noi vom putea merge linistiţi la serviciu”.

 Vasile Balica, Vicepreşedintele raionului Cimişlia: „În raionul Cimişlia, în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi” au fost renovare trei instituţii preşcolare: grădiniţa „Foişor” din or. Cimişlia, grădiniţa din s. Ialpujeni şi Centrul Comunitar de educaţie timpurie din s. Cenac”.

 Ion Delinschi, şeful Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport: „La sfîrşitul anilor 80, în satul Ialpujeni lucrau două grădiniţe, dar şi atunci nu ajungeau paturi pentru toţi copiii. Acum în sat sunt peste 100 de copii şi, în sfîrşit, se redeschid primele două grupe”.

 Ina Ţurcanu, directoarea grădiniţei din s. Ialpujeni: „Suntem norocoşi că grădiniţa din satul nostru şi-a redeschis uşile. Acum părinţii vor avea posibilitate să meargă la serviciu. Iar copiii s-au obişnuit deja cu grupele frumos amenajate, terenul de joc şi jucăriile pe care le avem aici”.

 La eveniment au mai participat: 10 consilieri locali, printre care Victor Ţurcanu, parohul bisericii din Ialpujeni.

Comunicat, Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”